Merak Ettikleriniz Hakkında Bilgi Alabileceginiz Bir Blog Ve Artık Çok Daha Fazlası..


30 Kasım 2017 Perşembe

Tüm Yönleriyle Work And Travel (2018)

Müstakbel Wat yolcusu olarak araştırmamın çıktıları;

Work And Travel Nedir ?

Work And Travel (WAT), ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı "Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA)" adlı birimin aracılığıyla, kültürel ve düşük/orta vasıflı çalışan ihtiyacını karşılamaya yardımcı bir harekettir.

WAT Ne İşe Yarar ?

Üniversite öğrencilerinin, yaz aylarında ABD'de geçici işlerde çalışarak yaşamlarını sürdürmelerine ve bu sürede ABD'yi gezip tanımalarını aynı zamanda İngilizce'lerini geliştirmelerini sağlar.

ABD Açısından; işverenlerin vasıfsız ya da düşük vasıflı işlerde, sadece yoğun sezonda çalışacak işçi bulması için de en uygun yöntem sayılmaktadır.

Programın Işleyişi;

Aracı kuruluşlar veya temsilcileri, öğrenci çalıştırmayı kabul eden işverenlerle anlaşır veya öğrenci kendi imkanlarıyla bu anlaşmayı elde eder (self-placement)

Not1: Genelde ülkemizde bu proses, aracı kuruluşların işverenlerin (düzenlenen bazı programlarda) kendi öğrencilerini (çalışacakları) seçmeleriyle ilerler. Bu durumun nedeni, programa dahil olacak adayların ABD vize başvurusu sürecinde geçerli bir iş antlaşmasına sahip olma gerekliliğidir.

Not2: Aracı kuruluş kavramı, sponsor firma yerine kullanılmıştır.

Aşağıda katılım sürecine dair bilgiler yer almaktadır; 
İş anlaşması ve sponsor kuruluşun istediği diğer belgeleri temsilci, öğrenciden alarak sponsor kuruluşa iletir. Çalışma izni anlamına da gelebilecek DS-2019 formu (Certificate of Eligibility for Exchange Visitor Status), bu belgeleri alan sponsor tarafından basılarak yine temsilci aracılığıyla öğrenciye iletilir.

DS-2019 ve diğer gerekli vize evrakları ile İstanbul ya da Ankara'daki ABD konsolosluklarından birine, temsilcinin alacağı bir randevu ile vize başvurusu yapan öğrenci, pasaportuna okulunun kapalı olduğunu ve çalışabileceğini beyan ettiği tarih aralığı için basılan J-1 vizesi ile resmen programın katılımcısı olur. Kriterlere uyan katılımcıların vize alma oranı %90 civarındadır.

(wikipedia)


(Work&Travel) Katılım Şartları;

*
Yaş sınırı: 18-26 ( bazı kaynaklarda 28 yaşın da kabul görebileceği söyleniyor)
*Eğitim: Ön lisans, Lisans, yüksek lisans programlarından birinde tam zamanlı aktif ders görüyor olmak.  (Açık öğretimin sadece ingilizce öğretmenliği bölümünde okuyanları programa dahil olabilir)
*Dil: En az orta seviyede ingilizce bilmek
*Not: Genel not ortalamasının 4 üzerinden minimum 2 olması tercih edilir.

Dönemler&Tarihler;

Çalışma Süresi: En fazla 4 aydır.
Çalışma Tarihleri: En erken 15 Mayıs'ta başlayabilir ve 1 Ekim'de biter

Not1: Katılımcılar, DS-2019 formu üzerinde yer alan, çalışmaya başlayacakları tarihten bir hafta önce ABD'ye giriş yapabilecekleri gibi, çalışma süresinin bitiminin ardından bir ay da (en geç 30 Ekim'e kadar) çalışmadan ABD'de turistik amaçlı olarak kalabilir.

Not2: Vizelerinde 'M' (Multiple Entry) ibaresi bulunan katılımcılar, bu ek süreye girmeden önce farklı ülkelere giriş (o ülkenin vize koşullarına bağlı olarak) ve ABD'ye geri dönüş hakkına sahiptirler. Güney Yarım Küre ülkelerinin öğrencileri, sadece kış aylarında çalışabilmektedir.

(wikipedia)


Ayrıca Kayıt Tarihlerine İlişkin Bir Yazı;

iş ve bölge seçimini etkileyen en önemli faktör Work and Travel Kayıt Tarihleridir
Popüler iş ve lokasyonlar erken kayıt yaptıran öğrenciler tarafından doldurulmaktadır. Bu nedenle Work and Travel kayıt tarihlerine dikkat etmek ve erken başvuru yapmak neredeyse “hayati önem” taşır.

WAT kayıt başvurusu tarihlerini dört döneme ayırmak mümkündür. Başvuru tarihinizi aşağıdaki bilgiler çerçevesinde belirlemenizi öneririz:

1. ÇEYREK

Kayıt Tarihleri: 1 EYLÜL   30 EKİM
Kontenjan doluluğu: % 0- 15
Arzu edilen iş ve bölgeye kabul olasılığı: %95
En avantajlı kayıt ve başvuru tarihleridir. Bu dönemde kayıt olan öğrenciler, çok geniş iş ve bölge seçeneklerine sahiptirler ve bu seçeneklerin neredeyse tamamında kontenjanlar açıktır. Bu dönemde başvuru yapan öğrencilerin CV’lerini çok fazla işveren görür ve öğrenciler fazla rekabet olmadığı geniş seçenekler içinden, popüler bölge ve işverenlerden kolay ve hızlı kabul alırlar. Bu dönemde kayıt başvurusu yapan öğrenciler pasaport ve diğer resmi işlemlerini de zorlanmadan birkaç günde halledebilirler. İlerleyen dönemlerde bu işlemler çok uzun zaman alabilir.

2. ÇEYREK

Kayıt tarihleri: 1 KASIM –  31 ARALIK
Kontenjan doluluğu: % 15 – % 65
Arzu edilen iş ve bölgeye kabul olasılığı: %75
Work and travel başvurusu için uygun bir kayıt tarihidir. Türkiye’de öğrencilerin yoğunlukla kayıt oldukları bir dönemdir. Kontenjanların en hızlı dolmaya başladığı, hızlı hareket edilmesi gereken bir dönemdir. Özellikle iş fuarlarında yer almak ve indirimli kayıt avantajlarından yararlanmak isteyen öğrencilerin bu tarihler içinde work and travel kayıtlarını yaptırmaları çok önemli. Vize randevuları ve vize başvuruları rahattır. İşlemler kısa sürer, vize başarı oranı çok yüksektir.

3. ÇEYREK

Kayıt Tarihleri: 1 OCAK –  28 ŞUBAT
Kontenjan doluluğu: % 65 – % 90
Arzu edilen iş ve bölgeye kabul olasılığı: % 55-65
Türkiye’de öğrencilerin en yoğun başvuru yaptığı, her alanda yığılma ve kuyrukların oluştuğu work and travel kayıt tarihleridir. Bu yoğunluk nedeniyle hâlihazırda belli oranda dolmuş olan kontenjanlar anlık olarak kapanır. Öğrenciler birden fazla kez iş tercihinde bulunmak zorunda kalabilir. Kontenjanlar dolmak üzere olduğundan işveren ve sponsor kuruluşlar iş kabullerinde normalden daha seçici olurlar. Pasaport başvuruları ve resmi işlemlerde süreç daha uzun olur. İş fuarlarının en yoğun olduğu, en çok öğrencinin işe yerleştiği, konsoloslukta yığılmaların oluşmaya başladığı kayıt tarihleridir.

4. ÇEYREK

Kayıt Tarihleri 1 MART  – 15 NİSAN
Kontenjan doluluğu: % 90 – % 100
Arzu edilen iş ve bölgeye kabul olasılığı: % 15-25
Work and travel kayıtlarında son tarihlerdir. Kontenjanların büyük bölümü dolmuş olduğundan, iş ve bölge seçenekleri sınırlı olur. Bu tarihler aynı zamanda çoğu iş fuarı için de geç kalınmış bir dönemdir. Adayların bütün işlemleri için çok sınırlı zamanı kalır, çok acele etmeleri gerekir. Konsolosluklarda vize randevuları yoğunluk nedeniyle Mayıs, Haziran aylarına doğru verilebilir.

Kaynak

Kayıt Tarihlerine ilişkin Başka Bir Yazı;
Link



Yapılabilecek İşler;
Katılımcılar Genellikle;
Turistik bölgelerdeki oteller, restoranlar, eğlence parkları, kumarhane, plaj ve havuzlarda İngilizce seviyeleri ve yeteneklerine göre değişen pozisyonlarda (Örneğin garson, cankurtaran, kat görevlisi) çalışmaktadırlar.

Güncel Listeler için;
1
2


Aktarılan Tecrubeler;

WAT Hakkında 10 öneri

Aracı Firmalar;
Acente Listesi  ( tr.usembassy.gov )

Masraf;

#Danışman firmalara; 2200-3000 TL program ücreti (kendi işini bulanlar için genellikle 1000-1500 TL)

#SEVIS ücreti; 35 USD

SEVIS (The Student and Exchange Visitor Information System); Göçmen olmayan öğrenciler (F ve M vize), değişim öğrencileri (J vize) ve onların bakmakla yükümlü olduğu kimseler (F-2, M-2, ve J-2) hakkındaki doğru ve güncel bilgilere erişerek izleme ve takip sağlayan internet temelli bir sistemdir. Bu sistemle okullar ve sponsorların, internet aracılığıyla İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ve İçişleri Bakanlığı'na, bir öğrencinin veya değişim ziyaretçisinin ABD'de bulunduğu süre boyunca elektronik bilgi göndermesi ve olay bildirimleri yapmasına olanak tanır. SEVIS öğrenciler ve değişim ziyaretçilerinin giriş/çıkış bilgileri, ABD'deki mevcut adresinin değişimi, program süresi uzatmaları, iş bilgileri ve çalışma programındaki değişiklikler gibi birçok veriye ulaşacaktır. 

#Konsolosluğa ödenen vize başvuru ücreti; 160 USD

#Gidiş dönüş ücreti; 750-1000 USD  (gidilen şehre göre değişir)

olmak üzere ortalama 2000-3000 USD civarında maliyet yaratmaktadır.
(wikipedia)


(Ekonomik) Kazanç;
Katılımcılar Eyalet alt sınırının üzerinde bir saatlik ücretle (ortalama 7,5 - 10 USD) 
ya da
bahşiş tabanlı bir işte çalışarak
aylık ortalama 1000-2000 USD  kazanabilir.

Not1: Katılımcılar haftada ortalama 32-40 saat çalışmakta ancak alt ya da üst sınır bulunmamaktadır.

Not2: Aynı işyerinde 40 saatin üzerinde çalışan öğrenci normal saatlik ücretin 1,5 katı (overtime)
ücretle çalışabilmektedir.

Not3: Genellikle çalışmaya başladıktan itibaren ilk 2 hafta maaş alınamadığı göz önünde tutulmalıdır.

Not4: Ödeme koşulları, maaş, prim vb. kazanımlar işverenlere göre değişiklik gösterir. Bu detayları işi kabul etmeden önce mutlaka job offer (iş teklifi) belgesinde detaylıca okuyup ona göre kabul etmelidir.

(wikipedia)


SSS;

ABD ile Yaşanmış Vize Krizi Work and Travel’ı Etkiler mi?


Her şey tamam ama ABD ile yaşamış olduğumuz bir vize krizi var. Bu şartlarda vize başvurusu yapabilir miyim diye sorduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Sizi temin ederiz ki vize krizi konusunda Work and Travel katılımcıları herhangi bir şekilde etkilenmeyecektir. Nitekim son açıklamalarla birlikte vize krizi kademeli olarak aşılmıştır. Kaldı ki yetkili bir danışmanlık firması olarak her sene Ekim ayında Amerikan Konsolosluğu’nda yapmış olduğumuz toplantıda da vize memurları problemin tamamen ortadan kalkması konusunda kısa bir süre kaldığını ve bu krizin vize görüşmeleri esnasında Work and Travel katılımcılarını hiç bir şekilde etkilemeyeceğini belirttiler. Yani vakit kaybetmeden, program ücretleri daha da artmadan kayıt olmanız sizin yararınızadır. 



Dahası için okunabilecek yazılar;
1
2


0 yorum:

Yorum Gönder

§

Popular Posts

Translate