Merak Ettikleriniz Hakkında Bilgi Alabileceginiz Bir Blog Ve Artık Çok Daha Fazlası..


18 Ocak 2015 Pazar

Pil-Batarya Türleri


Kaynak


Piller

Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara PİL denir. Bu dönüşüm tek yönlü ise pil PRİMER yapıda yani tek kullanımlık veya halk arasında kullanılan tabirle şarjsız bir sistemdir. Dönüşüm her iki yönde olabiliyorsa, yani elektrik enerjisi tekrar kimyasal enerjiye çevrilebiliyorsa ve bu suretle uzun sürelerle enerji kullanımı sağlanabiliyorsa pil SEKONDER yapıda veya diğer bir tabirle şarj edilebilir özelliklere sahip bir sistemdir.

Çoğunlukla aynı kimyasal yapıya, ölçülere ve elektrik kapasitelerine sahip piller, tek tek bir araya getirilerek pil grupları oluşturulabilir ve bunlara BATARYA BLOĞU veya kısaca adlandırıldığı gibi BATARYA denilebilir. Radyo, el feneri, oyuncak, cep telefonu, vb gibi cihazlarda piller tek tek kullanılırken, matkap, tornavida, gibi kablosuz güç aletleri, kameralar, telsiz telefonlar, acil aydınlatma sistemleri vb sırasında batarya kullanılmaktadır.

Günlük yaşantımızda en sık rastlanan ve uygulama yeri bulan enerji kaynakları taşınabilir pil ve bataryalardır. Taşınabilir pilleri 3 ana gruba ayırabilmek mümkündür :
a- Şarj edilmeyen piller (Primer) : 1)Çinko 2)Alkalin 3)Lityum
b- Şarj edilebilen piller (Sekonder): 1)Nikel-kadmiyum 2)Nikel-metal hidrit 3)Lityum-Ion 4)Lityum-polimer
c- Düğme piller : 1)Gümüş-oksit 2)Çinko-hava 3)Lityum 4)Alkalin





Pil
Pilleri çeşitlerine göre 3 gruba ayırabiliriz.
Birinci grup doldurulamayan pillerdir, içerisindeki kimyasal enerjisi tükendiğinde şarj edilemeyen pillerdir, bunlara kuru tip piller denir.Küçük radyolarda, el fenerlerinde , ölçüm cihazlarında ,alarm cihazlarında..vb kuru piller kullanılmaktadır. Kullanım amacı olarak çabuk çözüm alabileceğiniz fakat tek kullanımlık pillerdir, her zaman kullanıma hazır olarak dolu beklerler, Bu pilleri tercih ederken mutlaka pilin alt tarafında veya yan taraflarında üretim veya son kullanım tarihi olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Şarj edilmeyen piller (Primer): 1)Çinko 2)Alkalin 3)Lityum

Çinko Piller:
( 1,5volt)Çok düşük akım gerektiren cihazlar için tercih edilir, tek kullanımlık pillerdir,içerisindeki akım çok düşük değerde olduğu için uzun kullanım ömürleri olamayan pil çeşididir., TV Kumandaları, basit el fenerleri,masa ve duvar saatleri gibi cihazlara uygundur. Başlıca çeşitleri, AAA ince kalem pil , AA Kalem pil , C orta boy pil, D büyük boy pil , 9 volt pildir ve daha birkaç ara çeşitleri mevcuttur.




Alkalin piller:
( 1,5volt) Yüksek akım gerektiren cihazlar için tercih edilir fakat tek kullanımlık pillerdir esas amacı acil enerji ihtiyacınızı gidermektir, Örneğin bir digital fotoğraf makinesi için tercih edilebilir ancak sürekli fotoğraf çekmek isterseniz 1-2 günlük ihtiyacınıza cevap verebilir , sürekli kullanım için ekonomik olmayabilirler.Ancak bir kolsaati veya araç kumandası için çok uygun bir pil modelidir aylarca veya yıllarca kullanabilirsiniz. Çinko pillere göre yaklaşık 10 kata kadar daha fazla enerji depolayabilirler. Halk arasında Akmayan Pil denilmesine rağmen herhangi model Şarj edilemeyen bir pili cihaz içerisinde bekletmeyiniz tavsiye edilmez aksi halde cihaz içerisinde bekletilen her türlü şarj edilemeyen pil akmaya başlar ve hem cihazınıza zarar verir hemde ortaya çıkan kimyasallar sağlık sorunları yaratabilir.Başlıca çeşitleri, AAA ince kalem pil , AA Kalem pil , C orta boy pil, D büyük boy pil , 9 volt pildir ve daha birçok ara çeşitleri mevcuttur.




Lityum piller:
( 3volt ve 3,6volt) Günümüz teknolojisinde fazlasıyla tercih edilen bir pil çeşiti asıl kullanım amacı endüstriyel cihazlardır, sanayi makinalarının kartları, bilgisayar hafıza kartları..vb. Tek kullanımlık fakat uzun ömürlü pillerdir. Lityum Piller günümüzde düşük akım çeken cihazlardada kullanılmaya başlanmıştır elektronik teraziler, şeker ölçüm cihazları..vb. Lithium pillerin birçok modeli mevcuttur ,başlıca sanayi modelleri 1/2AA, AA, C ..vb gibi fakat günlük kullanım cihazları için en çok tercih edilen model CR serisidir CR2016, CR2025, CR2032…vb. Lithium pillerin kullanım ömürleri 3-10 yıl arasıdır.




İkinci grup şarj edilebilir pillerdir, bu pillere akümülatörde denilebilir. Kimyasal anlamda enerji depolayan ve gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren portatif enerji kaynağıdır. Bu çeşit piller uzun kullanım ömürlerinden dolayı tercih edilir , ortalama 500-1000 sefer arasında tekrar tekrar şarj ederek kullanabilirsiniz. Günümüzde ileri teknoloji ürünlerinde bu tip piller tercih edilir çünkü hem daha yüksek kapasiteli modelleri mevcuttur hemde tekrar tekrar şarj edilip kullanıldıkları için daha ekonomik olurlar. Bu tarz pillerde genelde üretim ve son kullanım tarihleri bulunmayabilir. Raf ömürleri ortalama 3-5 yıldır kullanım ömürleri ortalama 500 ile 1000 şarj ömrüdür.

Şarj edilebilen piller (Sekonder): 1)Nikel-kadmiyum 2)Nikel-metal hidrit 3)Lityum-Ion 4)Lityum-polimer

Ni-Cd Şarjlı Piller:
(1,2volt) Eski bir teknoloji olmasına rağmen günümüz portatif cihazlarında hala tercih edilmektedir Ni-Cd pillerin en büyük özelliği içerisindeki kapasiteyi (akımı) uzun süre kaybetmeden bekletmesidir yani bir Ni-Cd pili şarj ettikten sonra 1-2 hafta bekletip tekrar kullanmak istediğinizde pilin içerisindeki akım kayba uğramaz. Ni-Cd piller Ni-Mh pillere oranla daha düşük kapasitededirler ancak bekleme anında kısa zamanda akım kaybına uğramadıkları için hala tercih edilirler.

Ni-Cd piller tek başına veya gruplanmış halde matkaplarda , ölçüm cihazlarında..vb kullanılırlar ,bu pillerin gruplanmış haline kısaca Batarya da denilir.Ni-Cd piller diğer şarjlı piller gibi normal şarj anında uzun ömürlerini korurlar ancak acil kullanımlar için hızlı şarjda edilebilir fakat hızlı şarj etmek pilin kullanım ömrünü kısaltır. Normal şarj ile kullanılan bir Ni-Cd pilin ortalama ömrü 5 yıldır bir diğer ömür ölçüsü 500-1000 şarj arasıdır..Ni-Cd pillerin bir çok modelleri vardır sanayi tiplerine PUNTA Pilleri denir bu tarz piller genellikle grup haline getirilerek kullanılır ancak bu pilleri grup haline getirmek için kesinlikle Lehim ve Havya sistemi kullanılmamalıdır , ortaya çıkan ısıdan dolayı pillerin içindeki kimyasallar etkileşime uğrar ve pilin gerçek kapasitesine ulaşmasına engel olur ömrünü kısaltır.pilleri grup haline getirmek için Puntalama sistemi tercih edilmelidir.




Puntalama Sistemi:
Gerçek anlamda bir mini puntalama cihazıdır çeşitli değerlerde Amper göndererek pillerin arasına koyulan metalleri çok hızlı bir zaman içerisinde yüksek amper göndererek pillere zarar vermeden montaj yapan cihazdır. Gönderdiği akım direk pillere gelmediği ve çok kısa zamanda pillerin üzerindeki bağlantı metallerine geldiği için pillere zarar vermeden montaj yapmış olur.. Pilleri gruplamada tercih edilen en sağlıklı yoldur..ancak yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır aksi halde pillere gönderilecek aşırı akımdan dolayı patlama ve yangın riski vardır..

Ni-Mh Şarjlı Piller:
(1,2volt) Günümüz teknolojisinde bir çok cihaz için yüksek kapasiteli pillere ihtiyaç vardır Ni-Mh piller Ni-Cd pillere oranla çok daha fazla kapasite (akım) içerirler dolayısıyla portatif cihazların uzun kullanımları için tercih edilirler digital fotoğraf makinaları ,Walkmanler…vb ancak uzun süre bekletildikleri anda içerisinde depolanan akımda azalma oluşur bu sebebden dolayı bu tarz piller şarj edildikden hemen sonra kullanılmalı ve bekletilmemelidirler. Kulanım ömürleri Ni-Cd pillerle benzer özelliktedir. Normal şarj süresi ile doldurulduklarında ortalama 5 yıldır bir diğer ömür ölçüsü 500-1000 şarj arasıdır. Ni-Mh pillerde Ni-Cd piller gibi tek başına veya gruplanmış halde sağlık sektöründe , ölçüm cihazlarında..vb kullanılırlar ,bu pillerin gruplanmış haline kısaca Batarya da denilir.




Lityum Ion Piller :
(3,7 volt) Yeni teknoloji cihazlarında oldukça sık tercih edilirler en büyük özelliği küçük olmaları,hafif olmaları, yüksek akımlı olmaları ve yüksek voltajlı olmalarıdır.. Li-Ion piller Ni-Cd piller gibi şarj edildikten sonra bekletilebilirler ve kısa zaman içerisinde kapasite kaybına uğramazlar.

Lithium Ion pillerde hafıza problemi yoktur bu sebebden Lithium Ion pilleri şarj etmek için tamamen boşalmasını beklemeye gerek yoktur ve şarjı yarıda kesmek bu pillere zarar vermez. Genellikle tek kullanılmazlar ve grup halinde kullanılırlar cep telefonları ,çeşitli ölçüm cihazları…vb. Yanlış amaçlı kullanımlarda tehlikeli bir pil çeşididir. Lithium Ion piller içerisinde yüksek kapasite barındırdığı için dikkatlice şarj edilmeli ve korunmalıdırlar. Kesinlikle direk güneşe maruz bırakılmamalıdırlar ve içleri açılmamalıdır patlama ve yangın riski vardır.

Lithium Ion piller ömür açısından pek kullanışlı değildirler diğer şarjlı piller gibi ilk şarjdan sonra değil bu pillerin ömürleri üretildikleri tarihden itibaren başlar. Kullansanızda kullanmasanızda üretimden sonra ömür kaybına uğrarlar.




Lityum polimer Piller:
Yeni teknolojik enerji kaynaklarındandır ancak lityum ion pillere oranla daha düşük enerji ve daha az şarj ve deşarj özelliği vardır, lityum polimer piller istenilen boyutlarda bulunması zor olan bir pil çeşididir genellikle büyük cihaz üreticilerin taleplerine göre özel şekilde üretilirler ancak son zamanlarda hobby pilleri olarakda tercih edilmektedirler. Lityum polimer piller son derece tehlikeli bir pil çeşididir kesinlikle dikkat edilmelidir yanıcı ve patlayıcı bir pildir suya atılsa dahi içerisindeki kimyasal yoğunlukdan dolayı yanmaya devam edecek bir pil çeşididir.Maliyet açısından lithium Ion pillerden daha pahalıdır.Bu sebebden dolayı günlük yaşantımızda pek tercih edilmezler ancak özel istek veya özel ürünler için tercih edilirler.




Üçüncü grup düğme pillerdir, bu pillerin hem şarjlı modelleri hemde şarj edilemeyen modelleri mevcuttur.kullanım alanları çok farklıdır, kol saatleri, çeşitli hafıza kartları…vb düşük kapasite gerektiren cihazlar için tercih edilirler..
Düğme piller : 1)Gümüş-oksit 2)Çinko-hava 3)Lityum 4)Alkalin

Paylaşımsız ve Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir ?

Paylaşımlı ekran kartlı notebooklarda, ekran kartı Chipsetinin rami sistemin rami tarafından desteklenir. Sistemin raminden kullanılarak çalışan notebook performans olarak zayıf, pil ömrü olarak yüksektir. Bu tip notebooklar daha çok uzun süre noteboğunu şarj edemeyen, çok fazla yolculuk yapan ve performans ihtiyacı olmayan kişiler için tavsiye edilebilir. 3 Boyutlu grafik tasarımı ve oyun konusunda sınıfı geçemezler ama hiç oyun oynatamazlar yada çizim yapamzlar anlamına gelmez. 

Paylaşımsız ekran kartlı notebooklar ise sistemin ramini kullanmadan kendi üzerlerinde barındırdıkları ramleri kullanırlar. Ram den daha önemlisi bu ekran kartlarının chipsetleri diğerlerine nazaran çok güçlüdür. Bu da onların daha fazla enerji tüketeceği anlamına gelir. Doğal olarak pil ömürleri kısa ama performanslı notebooklar, paylaşımsız ekran kartlı notebooklardır. 3 Boyutlu grafik tasarımı yapabilen programları ve oyunları chipsetlerinin modeline göre paylaşımlı ekran kartlı notebooklara göre daha rahat çalıştırırlar.Kaynak

17 Ocak 2015 Cumartesi

Dava Nasıl Açılır

Dava Açmak Ne DemektirDava açmak bir kişi veya kuruluş aleyhinde mahkeme önünde bir hak talebinde bulunmak demektir. Haksızlığa uğradığınızda, hakkınızı alamadığınızda mahkemeler araya girecek “Türk Milleti adına” yargılama yaptıktan sonra hakkınızı size teslim edecektir.

Dava Nasıl Açılır?Dava mahkemeye vereceğiniz bir dilekçe ile açılır. Bu dilekçede olması gerekenler aşağıda belirtilmiştir. Dava dilekçesi, dava harca tabi ise harç ve gider avansının, harca tabi değil ise sadece gider avansının tahsil edilmesinden sonra ilgili mahkemeye kayıt olur ve bu tarihte davanız açılmış olur.

Dava Açmak Bu Kadar Basit mi?Evet, dava açmak “yetkili mahkemeye” dava dilekçenizi dava harcı ve gider avansı ile birlikte teslim etmekten ibarettir. Bu tarif kolay görünse de dava açmak önemli yasal sonuçları olan ve mali yük getirmesi ihtimali bulunan ciddi bir iştir.
Unutmayınız ki; davayı açmak işlemi basit olsa da işin kendisi son derece ciddidir ve bazen uzun süre alır. Bu hususu mutlaka göz önünde bulundurmalı ve yaptığınız işin göründüğü kadar basit olmadığını, sonuçlarının çok ciddi olabileceğini bilmelisiniz.

Davalar Uzun Sürer mi?Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre 2010 yılında bir hukuk davasının karara bağlanması Türkiye genelinde ortalama 209 gün almıştır. Bu süre mahkemelere göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin 2010 yılında bir dava ortalama olarak;
Fikri Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde 544 günde,
Asliye Ticaret Mahkemesinde 455 günde,
İş Mahkemesinde 446 günde,
Aile Mahkemesinde 165 günde,
Sulh Hukuk Mahkemesinde 109 günde karara bağlanmıştır.
 
Dava Açmasam Daha mı İyi?
Haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüz durumlarda mahkemelere başvurup hakkınızın size iade edilmesini talep etmek anayasal hakkınızdır. Bu hakkınızı kullanmaktan çekinmeyiniz. Ancak bu hakkınızı kullanırken konuyu etraflıca değerlendirmeniz gerekir. Davayı kazanma ihtimalinizi, kaybettiğiniz takdirde davanın size kaç liraya ve ne kadar zamana mal olacağını önceden hesaplamanız lehinize olacaktır.
Dava Açarken Para Yatıracak mıyım?
Dava açarken, davacı olarak belli bir miktar yargılama harcı ile davada yapılacak masrafların oluşturduğu ve her yıl Adalet Bakanlığı’nca yayınlanan listede gösterilen miktar kadar gider avansını mahkemeye yatırmanız gerekir. Davayı kazanmanız halinde bu giderleri ve harç parasını karşı taraftan geri alabilirsiniz.
Davamı Nerede Açmalıyım?
Davalar yetkili ve görevli mahkemelerde açılmalıdır. Hangi tür mahkemenin görevli olduğunu tespit ettikten sonra, hangi yer mahkemesinin yetkili olduğunu da belirlemeniz gerekir. Bu sorunun kısa bir cevabı olmadığı ve hatalı mahkemeye başvurmak zaman, para ve hak kayıplarına yol açabileceği için davanızı açmadan önce bu konuda bir hukukçudan profesyonel yardım almanız faydalı olabilir.
Dava Açmadan Önce Neleri Bilmem Gerekir?
Bir avukat yardımından faydalanmayacak iseniz aşağıdaki soruları kendi kedinize sorunuz;
a) Dava açmak için yeterli bilgiye sahip olduğunuza emin misiniz?
b) Davanızı takip etmek konusunda kararlı mısınız? Dava açtıktan sonra takip etmeyi ihmal etmeniz, davanızın reddedilmesine veya açılmamış sayılmasına neden olabilir.
c) Davanızın olumsuz sonuçlanması halinde ne gibi sonuçlar doğuracağını değerlendirdiniz mi? Bir avukatınız varsa sizi bu konularda tam olarak bilgilendirmesini talep ediniz;
    a) Davanızın size maliyeti ne olacaktır? (Dava harcı, masraflar ve avukatlık ücreti vs.)
    b) Davayı kaybetmeniz halinde katlanacağınız ek maliyet ne olacaktır? (Tamamlanacak dava harcı, karşı tarafa ödenecek avukatlık ücreti, mahkeme masrafları vs.)
    c) Uğradığınız haksızlığın giderilmesi için başvurulabilecek başka hukuki yöntemler var mı?
Dava Dilekçeniz Nasıl Olmalı?
Dilekçeniz davada en önemli aracınızdır. Dilekçenizde dava açmanıza neden olan şeyi özlü biçimde anlatmanız gerekir. Gereğinden uzun yazmak, gereksiz ayrıntılara boğmak, davayla ilgisiz konuları, kişileri ve olayları anlatmak davanıza zarar verebilir. Aynı şekilde gereğinden kısa yazılmış, önemli hukuki noktaları atlanmış bir dilekçe de davanıza zarar verebilir. Bu nedenle dilekçenizin özenle hazırlanması gerekir. Dilekçenizi maddeler halinde yazmak, varsa ekler ve delilleri bir liste halinde yazmak ve arkasına ekler ve delilleri sıra numarası ile koymak, yararlı olacaktır.
Dava Dilekçesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?
1. Dava açacağınız Mahkemenin adı
2. Adınız soyadınız, TC kimlik numaranız, açık adresiniz
3. Karşı tarafın (Davalının); adı soyadı (kurum ise unvanı), TC Kimlik numarası, adresi
4. Mümkün olduğunca açık ve öz şekilde aşağıdaki hususları dilekçenizde belirtiniz
   a. Davanızın konusu, mal varlığına ilişkin davalarda dava konusunun değeri
   b. Davayı açma nedeniniz
   c. Talebiniz (dava sonucu elde etmek istediğiniz sonuç)
   d. Yasal dayanaklarınız e. Delilleriniz
     i. Dilekçeniz arkasına delil listesi ekleyerek tüm delillerinizi sıra ile yazınız
    ii. Elinizde olan delilleri dilekçeniz ekinde sıra numarası vererek sununuz
    iii. Elinizde olmayan delillerin nereden temin edileceğini açık şekilde yazınız
  f. Davaya konu olayın (şeyin) gerçekleştiği tarih ve sizin öğrendiğiniz tarih
  g. Varsa dava konusu ile ilgili içtihatlar (önceki kesinleşmiş mahkeme kararlarından örnekler)
Avukat Tutmak Zorunlu mudur?
Hayır, avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak bir avukatın size çok yardımı olacağını unutmayınız. Hukuk ve usul konusunda bilgi sahibi olduğunuza kesin olarak emin değilseniz bir avukatın yardımına başvurunuz. Mali durumunuz avukat tutmaya uygun değilse bulunduğunuz il barosuna başvurarak size “Adli Yardım” kapsamında avukat atanmasını talep etme hakkına sahip olduğunuzu unutmayınız. Bu konuda lütfen “Adli Yardım” broşürüne bakınız.
Dava Açmak Masraflı mıdır?
Evet, dava açmak masraflı olabilir. Ülkemizde yargı masrafları Avrupa ülkelerindeki örneklere göre düşüktür. Yine de davanın türüne ve süresine göre masrafların ciddi boyuta gelmesi söz konusu olabilir. Bu konuda hazırlık yapmanız ve muhtemel masrafları önceden öğrenmeniz gerekir. Dava süreci boyunca masraflar kural olarak dava açan kişiden alınır. Masrafı yatırmadığınız takdirde mahkeme ilgili işlemden vazgeçtiğinizi varsayar, bu durum davanıza zarar verebilir.
Masrafları Geri Alabilir miyim?
Davayı kazandığınız zaman Mahkeme masrafların karşı taraftan alınarak size ödenmesini emreder. Ancak size ödenecek masrafların sadece yargılama masrafları olduğunu unutmayınız. Davaya hazırlık için yaptığınız masraflar, ulaşım giderleri, avukatınıza ödediğiniz vekâlet ücreti gibi bazı masraflar size geri ödenmeyecektir.
Dava Bittiğinde Hakkımı Doğrudan Alabilir miyim?
Kural olarak mahkeme kararlarına dayanarak icra takibi başlatabilmek için kararların kesinleşmiş olması gerekmez. Ancak kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez.
İdari yargı mercilerinin kararları kesinleşmese dahi idari makamlarca 30 gün içerisinde yerine getirilmelidir.
Mahkeme Kararı Kesinleşti. Şimdi Ne Olacak?
Mahkemeyi kaybeden taraf kendiliğinden mahkemenin emrettiği kararı yerine getirebilir ve size mahkeme masraflarını da ödeyebilir. Bunu yapmadığı takdirde icra dairesine başvurup kararın icra kanalıyla yerine getirilmesini sağlamanız gerekir. İcra süreci hakkında bilgi için lütfen “icra” başlıklı broşüre bakınız.
Karşı Taraf Bulunamazsa Ne Olur?
Savunma hakkı anayasal bir haktır. Mahkeme hiç kimse hakkında kendiliğinden karar vermez. Bir davetiye göndererek hakkında dava açıldığını bildirir, dava hakkında diyeceklerini sorar, kararını verirken onun savunmasını da göz önünde bulundurur. Ancak kişilerin ortadan kaybolarak, davalardan kurtulmaları da başkalarının hakkını ihlal edecektir. Bu nedenle, bu hakkın kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla resmi kayıtlarda bulunan adrese tebligat ve ilan yoluyla tebligat imkânı da tanınmıştır.
Benim Eski Adresime Tebligat Yapılırsa Ne Olur?
Yeni adresinizi bildirmek sizin sorumluluğunuzdur. Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan yargı merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır. Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.
Dava Açarken Kimden Yardım Alabilirim?
Dava açmak için bir avukatın yardımına başvurmak en doğrusudur. Bu alanda yeterli bilgiye sahip olduğunuza inanıyorsanız kendiniz de dava açabilirsiniz. Hukukçu olmayan kişilerin yardımıyla hareket etmeniz aleyhinize çok ciddi sonuçlar doğurabileceğinden bu kişilerin yardımına başvurmayınız. Arzuhalci olarak tabir edilen kişilerin yönlendirmesi ile hareket etmenin hak kayıplarına neden olabileceğini unutmayın.
Dava Açacağım Mahkeme Bana Yardımcı Olur mu?
Hayır. Mahkemeler danışmanlık yapmazlar. Mahkeme hâkimi de, mahkemede görevli diğer kişiler de size açacağınız dava konusunda yardımcı olamaz, yol gösteremez.
Davamı Açtım, Mahkeme Bana Yardımcı Olur mu?
Hukuki olmayan işlerde mahkeme çalışanları size yardımcı olacaklardır. Ancak hukuki konularda onlardan size danışmanlık yapmalarını beklememelisiniz. Örneğin; bir dilekçe teslim ederken yanında posta pulu vermeniz gerekip gerekmediğini mahkeme çalışanları size bildireceklerdir. Ancak dilekçenizin içeriği hakkında yorum yapamazlar, nasıl yazmanız gerektiğini size söylemezler.
Hâkimle Görüşsem Faydası Olur mu?
Devam eden dosyanız hakkında hâkimle görüşmeniz doğru değildir. Hâkimlerin dosya üzerinde görüş açıklamaları, kararlarını önceden taraflardan birine söylemeleri mümkün değildir. Bu konuda ısrarcı davranmanız aleyhinize ciddi sonuçlar doğurabilir.
İnternet Güvenilir Bir Kaynak mıdır?
Hayır, internet her zaman güvenilir bir kaynak değildir. Ancak güvenilir olduğuna emin olduğunuz bazı siteler size yararlı olacaktır. Adalet Bakanlığına, Yargı Kurumlarına, Barolara ait sitelerden veya güvenilir olduğuna kesinlikle emin olduğunuz özel kişilere ait sitelerden yararlanabilirsiniz. Forumlar, güvenilir olduğuna emin olmadığınız siteler, kaynağı belirsiz yazılar, zincir e-postalar gibi kaynaklara güvenerek hareket etmeniz çok ağır sonuçlar doğurabilir. İnternet yoluyla elde ettiğiniz bilgileri mutlaka güvenilir kaynaklardan doğrulayarak kullanmanız gerekir.
İnterneti Dava Dilekçem İçin Kaynak Olarak Kullanabilir miyim?
Kişilerin çok farklı amaçlarla koyduğu gerçek olmayan yazılar, tahrif edilmiş mahkeme kararları, başı veya sonu kesilerek alıntı yapıldığı için anlamı değişmiş makaleler gibi pek çok yazı internette dolaşmaktadır. Özensiz hazırlanan web siteleri bu yazıları kaynak göstermeksizin tekrar tekrar kullanarak yayılmasına neden olmakta, hukukçu olmayan kişiler forumlar vasıtasıyla bu sakıncalı yazıları ve tahrif edilmiş mahkeme kararlarını elden ele dolaştırmaktadır. Bu bilgileri dilekçenizde kullanmayınız, dilekçenize ek olarak koymayınız.
Bu Sakıncadan Kendimi Nasıl Koruyabilirim?
Öncelikle güvenilir olduğundan kesinlikle emin olmadığınız tüm kaynaklardan uzak durunuz. Ayrıca dilekçenizde yer alan ve sizin yazmadığınız her şey için kullandığınız kaynağı mutlaka belirtiniz. Bunun en kolay yolu parantez işareti ( ) kullanmaktır. Örnekler:
• Yargı yetkisi Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. (Anayasa, madde 9)
• Kat mülkiyetine ilişkin bu konuda mahkeme kararları istikrar kazanmıştır. (Ahmet İyibilen, Kat Mülkiyeti Hukuku, sayfa 85)
• Dilekçemizde izah ettiğimiz gibi Yargıtay 19. Hukuk Dairesi de 2006/6070 E. sayılı kararında vekâletle ipotek tesisi için vekâletnamede açık yetki bulunması gerektiğini belirtmiştir. (Örneği dilekçe ekinde sunulan karar UYAP Mevzuat programından alınmıştır.)
Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi kaynağınızı açıkça göstermeniz mahkemenin yazdığınız konunun doğruluğunu rahatça araştırmasını sağlar. Daha önemlisi bir yanlışlık söz konusu ise sorumlusunun siz olmadığını gösterir.
Mahkeme Kararlarından Örnekler Koymak Gerekli midir?
Dava açmadan önce aynı konuda verilmiş mahkeme kararlarına bakmanız ve dilekçenizi hazırlarken bu kararlardan faydalanmanız yararlı olacaktır. Ancak dilekçe ekinde mahkemeye sunmanız bir zorunluluk değildir. Dayandığınız kararların kesinleşmiş kararlar olması ve tahrif edilmiş kararlardan sakınabilmeniz için mutlaka güvenilir bir kaynaktan alınmış olması gerekir.

15 Ocak 2015 Perşembe

YGS ve LYS|Nedir,Girilebilecek Bölümler,Hangi Sınavi Tercih Etmeliyim,Nezaman

2015 ÖSYS Kılavuzu

Sınav Tarihleri 


SINAVIN ADI
SINAVIN TARİHİ
2015 YGS15.03.2015
2015 LYS 114.06.2015
2015 LYS 220.06.2015
2015 LYS 321.06.2015
2015 LYS 413.06.2015
2015 LYS 514.06.2015
Başvuru tarihi :
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri 5-19 Ocak 2015
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri 8-21 Nisan 2015

Sınav Türleri6 farklı puan türü eski sistemde Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına karşılık gelmektedirler.
YGS 1,2 : Sayısal puanla öğrenci alan bölümler içindir.
YGS 3,4: Sözel puanla öğrenci alan bölümler içindir.
YGS 5,6: TM puanıyla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS Puan Türü Dağılımı

YGS sonucunda adayların 6 tür YGS puanları hesaplanacak.

YGS-1’de; 
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 20, 
Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 40,
Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, 
Fen’in ağırlıgı yüzde 30;

YGS-2’de;Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 20, 
Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 30, 
Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, 
Fen’in ağırlıgı yüzde 40; 

YGS-3’de; 
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 40, 
Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 20, 
Sosyal’in ağırlıgı yüzde 30, 
Fen’in ağırlıgı yüzde 10; 

YGS-4’te;
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 30, 
Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 20, 
Sosyal’in ağırlıgı yüzde 40, 
Fen’in ağırlıgı yüzde 10, 

YGS-5’de;Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 37, 
Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 33, 
Sosyal’in ağırlıgı yüzde 20, 
Fen’in ağırlıgı yüzde 10, 

YGS-6’da;

Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 33, 
Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 37, 
Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, 
Fen’in ağırlıgı yüzde 20 olarak belirlendi.






Sıkça Sorulan Sorular


1. YGS nedir?
 YGS yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ‘ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının %40’ını oluşturur. YGS ile girilebilecek 4 yıllık ve 2 yıllık bölümler vardır.     
2.YGS puanı ile hangi bölümler tercih edilebilecektir?
 Şu an elinizdeki YGS sonuç belgesi ile tercih yapılmayacaktır. Çünkü sınav süreci LYS’den sonra tam anlamıyla tamamlanmış olacaktır. Üniversite tercihleri Temmuz ayının 2. haftasından sonra yapılacaktır.

3. YGS puanlarına AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş midir?
 YGS sonuçlarında verilen puanlar, yalnızca sınavdaki başarınız baz alınarak verilmiş ham puanlardır. YGS, eğitim öğretimin halen devam ettiği bir dönemde uygulandığı için, şu anda 12. sınıfta okuyan adayların diploma puanları ÖSYM’ye bildirilmiş değildir. Eğitim öğretim dönemi bittiğinde her okul mezun olan adayların diploma puanını ÖSYM’ye bildirecektir. Dolayısıyla şu anda YGS’de bildirilen puanlar ham puanlardır. 

4. Diploma puanları okullar kapandıktan sonra gönderileceği için YGS puanları yeniden mi hesaplanacaktır?
 Okulların gönderdiği diploma puanları AOBP’ye dönüştürülecek ve her adayın YGS puanına eklenecektir. Böylece YGS puanları da yeniden hesaplanmış olacaktır. 

5. Mezun durumda olan ve geçmiş senelerde AOBP’leri belirlenmiş olan adaylar için ne yapılacaktır?
 Yeni sınav sisteminde AOBP’nin çarpılacağı katsayılar değişmiştir. Bu nedenle geçmiş senelerde AOBP’si belli olan adayların puanları yeniden hesaplanacaktır.  

6. Meslek liselerinde okuyan ve yalnızca YGS’ye girecek adaylar için durum ne olacaktır?
 Meslek liseli adaylar için de durum yukarıda anlatıldığı gibi olacaktır. Bu adaylar LYS’ ye girmeyecek olsa bile Temmuz ayını bekleyecekler ve AOBP’leri eklenmiş sınav sonuçları ile tercih yapacaklardır.




7. Sayısal alan çıkışlı bir aday, YGS 1 ve YGS 2 den barajı geçememiş ancak; YGS 3, 4 ve YGS 5, 6’dan barajı geçmiştir. Bu aday LYS’ ye girebilecek midir? Girecekse hangi LYS’lere girecektir?
 Aday, hangi puan türünden 180 baraj puanını geçmiş olursa olsun, istediği LYS’ ye girme hakkına sahip olur. Kendi alanından barajı geçememiş bir aday, “LYS’ de kendi alanındaki testlere giremez” gibi bir dedikodu, sınav sonuçları açıklandığı andan itibaren kamuoyuna yayılmıştır. Oysa sınav sistemi, adayın kendi alanındaki başarısını değil YGS testlerindeki başarısını LYS’ ye eklemektedir. Aday, hangi YGS puanından 180 geçerse geçsin istediği LYS’ ye girebilecektir.

8. YGS’den alınan puanların %40’ı LYS’ ye nasıl eklenecektir?
 YGS’den alınan puanın %40’ı doğrudan LYS’ ye eklenmeyecektir. Örneğin; YGS 1’den 400 puan alan bir aday olsun. Bu adayın YGS puanının %40’ı 160 yapar. Ancak bu hesaplama yanlıştır. Doğru hesaplama şu şekilde yapılacaktır: 400 puan alan bu adayın her test düzeyindeki başarısı ayrı ayrı hesaplanacak ve LYS puanlarına eklenecektir. Örneğin MF 1 puanının hesabı için YGS’de yaptığı Türkçe netlerinden kaç puan elde ettiği hesaplanacak ve ortaya çıkan sayının %11’i eklenecektir. LYS testlerinde bulunan puan türlerinin tamamı bu şekilde hesaplanacaktır. LYS’ deki her puan türü için YGS testlerinin katkısı farklıdır. 

9. YGS sonuçlarındaki başarı sırası ve puanlar, sınav başarısı ile ilgili ne kadar fikir verir?
 Aday yalnızca YGS puan türleri ile tercih yapmayı planlıyorsa elindeki sonuçlar ortalama bir değerlendirme yapmasına izin verecektir. Çünkü adayın puanına okul diploma puanı henüz eklenmemiştir. Yapılabilecek olan yalnızca şu olacaktır: Aday, YGS puanının üzerine tahminen bir AOBP eklemesi yapacak ve başarı sırasını da bu oranda yükseltecektir. Ancak yine de AOBP eklemesinden sonra doğru bir başarı sırası tahmini yapmak zor olacaktır.
YGS puanları ile tercih yapacak adayların bilmesi gereken bir diğer noktada 2010 yılı üniversite kontenjanlarıdır. YGS puanları ile öğrenci alacak programların kontenjanı henüz bilinmemektedir. Bu nedenle yapılacak tahminler güvenilir olmayacaktır. 
Aday LYS’den alacağı puanlarla tercih yapmayı planlıyorsa YGS puanları derinlikli bir fikir vermeyecektir. Çünkü LYS’ ye girecek aday sayısı, LYS test türlerinin hepsine ya da bir kısmına girecek aday sayısı ve bu adayların LYS başarısı gibi çok önemli ayrıntılar henüz netleşmemiştir.




10. YGS puanları adaylar tarafından nasıl yorumlanmalıdır?
140 altı
Bu adaylar, eğer Sınavsız Geçiş hakları yoksa hiçbir şekilde tercih yapamayacaklardır. Sınav süreci bu adaylar için tamamlanmıştır.
140–179 arası
Puanlarınızdan biri bu dilimde ise;
  • AÖF’de bulunan kontenjansız 2 ve 4 yıllık tüm programları tercih edebilirsiniz.
  • Önlisans programlarını tercih edebilirsiniz.
  • Meslek lisesi çıkışlıysanız, kendi alanınızın dışında kalan önlisans programlarını tercih edebilirsiniz.
  • Özel yetenekle öğrenci alan programların bazılarına başvurabilirsiniz. (Eğitim programları 180 puan istemektedir)
180-…
Puanlarınızdan biri bu dilimde ise;
  • LYS’lerden istediğinize başvurabilirsiniz.
  • YGS puanı ile öğrenci alan 4 yıllık bölümleri tercih edebilirsiniz.

11. YGS başarı sırası nasıl yorumlanmalıdır?
 YGS puanları ile birlikte verilen başarı sırası, yukarıda da sıklıkla belirttiğimiz gibi kendi başına bir fikir vermeyecektir. Aday, YGS’de 350.112’inci olmuş olabilir ancak bu sıralama olduğu gibi LYS sonuçlarına aktarılacak değildir. LYS sonuçları sınav başarınızın %60’ını belirleyecek önemde bir sınavdır. Bu nedenle yalnızca YGS sonuçlarına bakarak bir genel sıralama tahmininde bulunmak zor olacaktır.

12. YGS puan türleri neyi ifade eder?
 YGS–1, YGS–2, YGS–3, YGS–4, YGS–5, YGS–6, şeklinde 6 farklı türde puan hesaplanır. YGS–1 ve YGS–2 sayısal puan türü, YGS–3 ve YGS–4 sözel puan türü, YGS–5 ve YGS–6 ise eşit ağırlık puan türüdür.

13. YGS’de tüm soruları yapmak zorunda mıyım?
 YGS sınavı 160 sorudan oluşmaktadır. Soru dağılımları; 40 Türkçe, 40 sosyal, 40 matematik, 40 fen dir. Sorular tüm orta öğretimde ortak olan 9. sınıf ve öncesi bilgileri kapsayan sorulardır. Öğrenci tüm alanlardan sorumludur. Ancak hedefine göre soruların puanlara katkısını değerlendirip alanlar arasında önem derecesine göre karar verebilir.

14. LYS nedir?
 LYS lisans yerleştirme sınavıdır. YGS’de barajı geçen tüm öğrenciler katılmaya hak kazanır.

15.LYS’lerden hangisine girmeliyim?
 YGS’de barajı geçen her öğrenci istediği LYS sınavına katılabilir.     LYS–1, LYS–2, LYS–3, LYS–4, LYS–5 olmak üzere 5 farklı sınav vardır. LYS–1; Matematik ve Geometri sınavıdır, eşit ağırlık ve sayısal bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır.
LYS–2; Fizik, Kimya, Biyoloji sınavıdır. Sayısal bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır.
LYS–3; Türkçe, Coğrafya sınavıdır. Eşit ağırlık ve sözel alan öğrencileri mutlaka katılmalıdır.
LYS–4; Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu sınavıdır. Sözel bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır.

16. LYS’de hesaplanan puan türleri neyi ifade eder?
 MF–1, MF–2, MF–3, MF–4 sayısal bölüm öğrencileri için gelecek puan türleridir. Her puan türünden farklı alanlar tercih edilmektedir. (tb.1)    TM–1, TM–2, TM–3 eşit ağırlık bölümü öğrencileri için hazırlanmış puan türleridir. (tb.2) TS–1, TS–2 sözel bölüm öğrencileri için hazırlanmış puan türleridir.(tb.3) DİL–1, DİL–2, DİL–3 yabancı dil bölümü öğrenciler için hazırlanmış puan türleridir.

PUAN TÜRÜ
AĞIRLIKLI KONUSU
SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
MF-1
Matematik Ağırlık. Prog.
Aktüerya Bil. Matematik, İstatistik. inans Mat, Mat. Öğrt. Uygulamalı Mat. Bilgisayar Bilimleri.
MF–2
Fen ağırlıklı Prog.
Fizik, Kimya, Biyoloji, Fizik Öğret. Biyoloji Öğret.
MF–3
Sağlık Bilimleri Prog.
Tıp, Eczacılık, Diş Hek.  Hemşirelik, Veteriner, Biyokimya, Fizyoterapi. Genetik ve Biyomühendislik,
MF–4
Mühendislik, Teknik Prog.
İnşaat Müh., Makine Müh., Bilgisayar Müh., Çevre Müh., Endüstri Müh., Mimarlık, Gıda Müh.,





PUAN TÜRÜ
AĞIRLIKLI KONUSU
SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
TM–1
Matematik ağırlıklı

İktisat, İşletme, Ekonometri, Deniz İşlet. Yön. İşletme, Ulus. Ve Lojistik, Bankacılık ve Finansman, Sağlık Yönetimi, İç Mim. ve Çevre Tasarımı.
TM–2
Matematik ile Türkçe
Hukuk, Kamu Yön., Ulus.İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği.
TM–3
Türkçe-Edebiyat

Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji, Rehberlik ve Psk. Danışmanlık. Sosyal Hizmet.  Arkeoloji, Antropoloji.


PUAN TÜRÜ
AĞIRLIKLI KONUSU
SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
TS-1
Sosyal Programlar

Halkla İliş., Gazetecilik, Radyo -TV-Sinema, Coğrafya, Sosyal Bil.Öğr. Basın ve Yayın, Görsel İletişim, Tasarımı, Reklâmcılık ve Halkla İlişkiler
TS-2
Dil ve Tarih ağırlıklı Prog.

Sanat Tarihi, Türk Dili ve Ed., Tarih, Türkçe Öğr., Hititoloji

  
PUAN TÜRÜ
AĞIRLIKLI KONUSU
SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
DİL–1
İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları
İngiliz Dili ve Edebiyatı,  Almanca Öğr., Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat(Alm, Fra, İng), Mütercim-Terc. (Alm, Fra, İng)
DİL–2
Batı Dilleri
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, İtalyan Dili ve Ed., Arnavutça
DİL-3
Doğu Dilleri
Çin Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Urdu Dili ve Edebiyatı






YGS Puanlarıyla girilebilecek bölümler ,


YGS'de KAÇ PUAN HESAPLANACAK ? (kaynak)

Yeni sistemde hem YGS hem LYS puanları eskiden olduğu gibi 100-300 aralığında değil 100-500 aralığında puanlara dönüştürülecek.YGS sonucunda adayların 6 tür YGS puanlan hesaplanacak.YGS sonuçlarına göre üç farklı taban puanı belirlenecek:
Taban puan-1 : Önlisans programları ile Açıköğretim programlarını tercih etme barajı
Taban puan-2 : ikinci aşama sınavlarına katılma barajı.
Taban puan-3 : YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme barajı.

YGS PUAN TÜRLERİ ve TESTLERİN PUAN OLUŞUMUNDA YÜZDE AĞIRLIKLARI
YGS PUAN TÜRLERİ
TÜRKÇE %
TEMEL MATEMATİK %
SOSYAL BİLİMLER %
FEN BİLİMLERİ %
YGS-1
MAT - FEN - TÜRKÇE
20
40
10
30
YGS-2
FEN - MAT - TÜRKÇE
20
30
10
40
YGS-3
TÜRKÇE - SOSYAL - MAT
40
20
30
10
YGS-4
SOSYAL - TÜRKÇE - MAT
30
20
40
10
YGS-5
TÜRKÇE - MAT - SOSYAL
37
33
20
10
YGS-6
MAT - TÜRKÇE - FEN
33
37
10
20

Meslek Lisesi Öğrencilerinin kendi alanlarının devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirmede; Hem YGS hem LYS puanlan dikkate alınacak hangi puan yüksekse o puan kullanılacaktır.

YGS-1 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER VE TABAN PUANLARI 

BÖLÜM
PUAN TÜRÜ
YGS-1
YGS-1
YGS-1
BİLİŞİM SİSTEMLERİ ve TEKNOLOJİLERİ (Yüksekokul)
YGS-1
DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-1
GÜVERTE (Yüksekokul)
YGS-1
HAVACILIK ELEKTRİK ve ELEKTRONİĞİ (Yüksekokul)
YGS-1
YGS-1
YGS-1
UÇAK GÖVDE - MOTOR BAKIM (Yüksekokul)
YGS-1

 YGS-2 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER VE TABAN PUANLARI  
BÖLÜM
PUAN TÜRÜ
ACİL YARDIM ve AFET YÖNETİMİ (Yüksekokul)
YGS-2
BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ (Yüksekokul)
YGS-2
YGS-2
EBELİK (Yüksekokul)
YGS-2
YGS-2
GIDA TEKNOLOJİSİ (Yüksekokul)
YGS-2
YGS-2
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ
YGS-2
TÜTÜN EKSPERLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-2
 YGS-3 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER VE TABAN PUANLARI  
BÖLÜM
PUAN TÜRÜ
REKREASYON YÖNETİMİ (M.T.O.K.)
YGS-3
YGS-4 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER VE TABAN PUANLARI  
BÖLÜM
PUAN TÜRÜ
DÜNYA DİNLERİ
YGS-4
YGS-4
YGS-4
GÖRME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ
YGS-4
HALKLA İLİŞKİLER ve REKLAMCILIK (Yüksekokul)
YGS-4
İLAHİYAT
YGS-4
İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİL.ÖĞRT.
YGS-4
İSLAM ve DİN BİLİMLERİ
YGS-4
İSLAMİ İLİMLER
YGS-4
İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ
YGS-4
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLİĞİ
YGS-4
YAYGIN DİN ÖĞRETİMİ ve UYGULAMALARI
YGS-4
YGS-4
 YGS-5 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER VE TABAN PUANLARI  
BÖLÜM
PUAN TÜRÜ
ÇOCUK GELİŞİMİ (Yüksekokul)
YGS-5
EL SANATLARI TASARIMI ve ÜRETİMİ (M.T.O.K.)
YGS-5
GRAFİK TASARIMI (M.T.O.K.)
YGS-5
MODA TASARIMI (Fakülte)
YGS-5
MODA TASARIMI (Yüksekokul)
YGS-5
MODA TASARIMI (M.T.O.K.)
YGS-5
YGS-5
REKREASYON
YGS-5
SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ ve TURİZM REHBERLİĞİ (Y.O.)
YGS-5
SOSYAL HİZMET (Yüksekokul)
YGS-5
SPOR YÖNETİCİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-5
SPOR YÖNETİMİ (Yüksekokul)
YGS-5
TAKI TASARIMI (Yüksekokul)
YGS-5
 YGS-6 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER VE TABAN PUANLARI  
BÖLÜM
PUAN TÜRÜ
BANKACILIK (Yüksekokul)
YGS-6
YGS-6
BANKACILIK ve FİNANSMAN (Yüksekokul)
YGS-6
BANKACILIK ve SİGORTACILIK (Yüksekokul)
YGS-6
DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (Yüksekokul)
YGS-6
GAYRİMENKUL ve VARLIK DEĞERLEME (Yüksekokul)
YGS-6
GÜMRÜK İŞLETME (Yüksekokul)
YGS-6
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (Yüksekokul)
YGS-6
İŞLETME BİLGİ YÖNETİMİ (Yüksekokul)
YGS-6
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
KONAKLAMA ve TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
MUHASEBE (Yüksekokul)
YGS-6
MUHASEBE BİLGİ SİSTEMLERİ (Yüksekokul)
YGS-6
MUHASEBE ve FİNANSAL YÖNETİM (Yüksekokul)
YGS-6
OTEL YÖNETİCİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
PAZARLAMA (Yüksekokul)
YGS-6
SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
SAĞLIK YÖNETİMİ (Yüksekokul)
YGS-6
SERMAYE PİYASASI (Yüksekokul)
YGS-6
SERMAYE PİYASASI DENETİM ve DERECELENDİRME (Y.O.)
YGS-6
SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
SİGORTACILIK (Yüksekokul)
YGS-6
SİGORTACILIK ve RİSK YÖNETİMİ (Yüksekokul)
YGS-6
SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
TEKSTİL TASARIMI ve ÜRETİMİ  (M.T.O.K.)
YGS-6
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (M.T.O.K.)
YGS-6
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ ve OTELCİLİK (Yüksekokul)
YGS-6
TURİZM ve OTEL İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
TURİZM ve OTELCİLİK (Yüksekokul)
YGS-6
ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK (Yüksekokul)
YGS-6
ULUSLARARASI FİNANS (Yüksekokul)
YGS-6
ULUSLARARASI LOJİSTİK ve TAŞIMACILIK (Yüksekokul)
YGS-6
ULUSLARARASI TİCARET (Yüksekokul)
YGS-6
ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK (Yüksekokul)
YGS-6
ULUSLARARASI TİCARET ve LOJİSTİK (Yüksekokul)
YGS-6
ÜSTÜN ZEKALILAR ÖĞRETMENLİĞİ
YGS-6
YİYECEK - İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ (Yüksekokul)
YGS-6



#













Sıkça sorulan Sorular 2 ( Kaynak )


1.SORU   : YGS ne demektir?
YGS: Yükseköğretime Geçiş Sınavı demektir.
2.SORU   : YGS 6 sınavdan mı oluşmaktadır?
Hayır. YGS tek bir sınavdır. Fakat bu sınav sonucunda 6 farklı puan türü geldiği için bazı adaylar puanları sınav zannetmektedirler. Halbuki YGS1,2,3,4,5,6 puanları tek bir YGS sınavı sonucunda her adayın alacağı puanlardır.
3.SORU   : Peki neden tek bir sınav için 6 farklı puan türü belirlenmiş? Bir tane puan belirleselerdi olmaz mıydı?
Aslında 6 farklı puan türü eski sistemde Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına karşılık gelmektedirler.
YGS1,2 : Sayısal puanla öğrenci alan bölümler içindir.
YGS3,4: Sözel puanla öğrenci alan bölümler içindir.
YGS5,6: TM puanıyla öğrenci alan bölümler içindir.
4.SORU   : YGS sınavına en fazla kaç kez girebilirim? Eski mezunum YGS’ye girebilir miyim?
YGS sınavına girme sınırı yoktur. İsteyen istediği kadar girebilir. Mezuniyet yılı fark etmez tüm ortaöğretim mezunu adayların YGS sınavına girme hakkı her zaman vardır.
5.SORU   : YGS giriş şartları nelerdir?
Lise mezunu olmak gerekir. Hangi yılda mezun olduğunun hiçbir önemi yok. 20 yıl önce de mezun olsanız YGS sınavına girebilirsiniz.
6.SORU   : YGS sınavında kaç soru var? Süre ne kadar?
160 soru var. Süre 160 dakikadır.
Türkçe Testi: 40 soru
Matematik Testi: 40 soru
Sosyal Bilimler Testi: 40 soru
Fen Bilimleri Testi: 40 soru
7.SORU   : YGS baraj puanından bahsediliyor. Bu baraj puanı kaçtır, ne işe yarar?
YGS sonucunda 140 puan ve üzeri puan alan tüm adaylar şu haklara sahiptirler:
a)      Önlisans programlarını tercih edebilirler.
b)      Açıköğretim fakültelerini lisans ve önlisans olarak tercih edebilirler. İngilizce öğretmenlikleri hariç.
180 ve üzer puan alan adaylar şu haklara sahiptir:
a)      LYS sınavlarına girme hakkına sahiptirler.
b)      Tüm 4 yıllık bölümleri tercih etme hakkına sahiptirler.
8.SORU   : YGS’nin %40 oranında LYS puanlarına etkisi ne demektir?
YGS netlerinin LYS puanlarına etkisi vardır. Pek çok kişinin bildiğinin aksine YGS puanlarının LYS puanlarına hiçbir etkisi yoktur. Örneğin MF puanı hesaplanacak olan bir adayın hesaplaması şu şekilde yapılır: YGS de yaptığı her Türkçe neti için MF puanına belirli oranda puan gelir. YGS de yaptığı her matematik, fen ve sosyal netleri için de aynı durum söz konusudur. İşte bu tüm YGS netlerinden gelen puanlar toplamda MF puanının %40’ını oluşturur.
9.SORU   : YGS puanlarından hangisi 180 ve üzeri olursa LYS sınavlarına girme hakkımız olur?
Fark etmez. Herhangi bir YGS puanınızın 180 ve üzeri olması yeterlidir.
10.SORU    : YGS puanlarımız kaç yıl geçerlidir?
YGS puanları sadece girildiği yıl için geçerlidir. Örneğin 2013 YGS puanları hesaplanan bir aday bu puanlarla sadece 2013 tercih döneminde faydalanabilir. 2014 yılında şansını tekrar denemek isterse 2014 YGS sınavına girmek zorundadır.
11.SORU    : YGS sınav giriş belgem ne zaman gelecek? YGS Sonucumu nasıl öğreneceğim?
Artık tüm bilgileri size başvurunuz esnasında verilen şifrenizle ais.osym.gov.tr adresinden kendiniz öğrenebileceksiniz. Örneğin her aday YGS giriş belgesini ösym sitesine girerek kendisi çıkaracaktır. Renkli ya da siyah beyaz olması önemli değil. Sadece kağıdın arkası boş olsun. Bu ve buna benzer pek çok işlem artık internet üzerinden aday şifresiyle bireysel olarak yapılabilecektir. Örneğin tercihlerin verilmesi de şifreyle gerçekleşecektir. Yani aday ister okuldan isterse de kendi şifresiyle internetten kendisi tercihlerini verebilecektir.
Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tüm bilgilerin resmi kaynaklarla karşılaştırılması gerekir.





Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri 5-19 Ocak 2015
15,00 TL
(Bu ücrete %18 KDV dâhildir.) Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti
LYS 4 Sosyal Bilimler Tarihi, Saati ve Süresi 13 Haziran 2015 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS 1 Matematik Tarihi, Saati ve Süresi 14 Haziran 2015 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS 5 Yabancı Dil Tarihi, Saati ve Süresi 14 Haziran 2015 (Pazar), 14.30, 120 dakika
LYS 3 Edebiyat-Coğrafya Tarihi, Saati ve Süresi 21 Haziran 2015 (Pazar), 10.00, 120 dakika
LYS 2 Fen Bilimleri Tarihi, Saati ve Süresi 20 Haziran 2015 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
30,00 TL
(Bu ücrete %18 KDV dâhildir.)
Girmek istediğiniz LYS Sınav Ücretleri her bir LYS için
Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi
için, adayların 2015-LYS’lerin tamamında
sınava girmeleri önerilmektedir.
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri 8-21 Nisan 2015
Başvuru Hizmeti Ücreti 3,00 TL
ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Şifre Edinme Ücreti 5,00 TL
ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Fotoğraf Güncelleme Ücreti 10,00 TL




§

Popular Posts

Translate